Begeleiding voor jou en je baby!

Onrustige baby?

Huilbaby

Alle baby's huilen, dit is normaal gedrag. Gemiddeld huilt een baby in de 2e week 1 uur per dag, daarna neemt het huilen toe tot hij ongeveer 6 tot 8 weken is. Dan huilen baby's zelfs wel 2 tot 3 uur per dag. Daarna neemt het huilen geleidelijk weer af. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het ontwikkelen van het centraal zenuwstelsel, want alle baby's laten dit patroon van huilen zien. De meeste baby's huilen aan het eind van de middag of vroeg in de avond, hiermee verwerken ze indrukken van de hele dag. Je kunt je baby troosten door hem bij je pakken en te knuffelen, maar dit zal niet altijd het aantal keren dat hij huilt verminderen. Wel zal hij minder lang huilen.

Misschien huilt je baby veel meer dan je had verwacht. Door middel van huilen probeert je baby je te vertellen wat er aan de hand is. Daarom klinkt het huilen niet altijd hetzelfde. Door naar je baby te kijken en te luisteren, zul je merken dat niet alle huiltjes hetzelfde klinken en dat je daardoor anders op je baby zult moeten reageren. Om deze verschillende manieren van huilen te kunnen herkennen, kan de Dunstan Babytaal een hulpmiddel zijn. 

Het komt voor dat een baby meer van je vraagt dan je aankunt. Bijvoorbeeld als hij erg veel huilt is het moeilijk om te zien dat hij zich niet prettig voelt. Je doet heel erg je best om hem te geven wat hij nodig heeft, maar je ziet geen verbetering. Hierdoor kun je je wanhopig en onzeker gaan voelen en kun je erg vermoeid raken. Wellicht heb je al heel veel adviezen vanuit je omgeving gehad, maar lijkt niets een oplossing te bieden, dan kunnen wij samen op zoek gaan naar antwoorden.

Deze begeleiding bestaat uit:

  • Een uitgebreide vragenlijst, die je van te voren per mail ontvangt en in kan vullen
  • Een huisbezoek van 1,5 uur om de vragenlijst samen door te nemen en ons een beeld te kunnen vormen van de thuissituatie.
  • Oplossingsgericht plan met informatie en adviezen op maat. Dit plan wordt jullie digitaal toegestuurd.
  • We houden 2 weken lang (dagelijks) contact via mail, telefoon en/of whatsapp. Zo kunnen jullie met al jullie vragen terecht. Wij reageren altijd binnen 24 uur. 
  • Evt op verzoek een 2e huisbezoek (hieraan zijn wel extra kosten verbonden)
  • Na 2 weken sluiten we het consult af en evalueren we het resultaat.


Voedingsproblemen

Darmkrampjes

Bijna alle baby's krijgen last van darmkrampjes. Hij lijkt ontroostbaar en huilt hard. Als ouder kun je dan echt wanhopig worden. Tussen de 6 weken en 4 maanden heeft de baby er het meest last van, waarna het langzaam afneemt. Na ongeveer 6 maanden zijn de darmkrampjes zo goed als verdwenen.

Symptomen van darmkrampjes:

  • Tijdens en na de voeding lang en hard huilen
  • De buik voelt vaak gespannen aan
  • Ze schoppen met de beentjes, overstrekken zich en ballen hun vuistjes 
  • Ze laten veel windjes en je hoort de darmen borrelen
  • Je baby slaapt hierdoor slecht, raakt vermoeid en huilt nog meer.

Oorzaken van darmkrampjes:  Het maag-darmstelsel heeft tijd nodig om te rijpen. Ook de hoeveelheid voeding en de manier van drinken kan de oorzaak zijn van krampen door lucht in de darmen.

Babymassage kan een oplossing geven om de krampjes te verminderen. Het bevordert de spijsvertering en de darmwerking en zorgt ervoor dat de baby zich ontspant. 

Spugen

Het is normaal wanneer een baby incidenteel spuugt. Dit is in principe onschuldig. De sluitspier tussen maag en slokdarm is nog niet sterk genoeg om de maag helemaal af te sluiten na het drinken. Melk stroomt daardoor makkelijk terug de slokdarm in. Dit gaat vanzelf over als de organen verder ontwikkeld zijn. 

Er wordt snel gesproken over een reflux, maar dat is vaak ten onrechte. Bij reflux stroomt de maaginhoud terug naar de slokdarm, maar spuugt de baby NIET.

Oorzaken van spugen

  • Bij het boeren komt er voeding mee omhoog
  • Door een te grote melkstroom, die de baby niet kan verwerken
  • Door te veel en/of te snel drinken
  • Door onrust (persen, huilen, krampen)
  • Door obstipatie kan voeding niet doorstromen
  • Ook kan spugen een gevolg zijn van een voedingsallergie

Door mee te kijken met een voedingsmoment kunnen wij gerichte adviezen geven omtrent voeding, speengebruik, houding en techniek

Neem contact op met de huisarts of consultatiebureau als je baby steeds meer gaat spugen, zijn voeding met een grote boog uitspuugt of helemaal niets meer binnenhoudt!

 

Slaapproblemen

Elke ouder heeft er mee te maken: gebroken nachten en slaaptekort. Dat hoort nu eenmaal bij het krijgen van een kind, maar het kan een enorme impact hebben op je gezinsleven. Maar hoe ga je daar nu mee om en wat kun je er aan doen? 

Geen enkele baby wordt geboren met vast dag- en nachtritme en ook kunnen ze niet urenlang achter elkaar doorslapen. Dat hoort zo, omdat een baby elke paar uur voeding nodig heeft en dus wakker moet worden. Dit doet hij door te gaan huilen. Naast eten en drinken hoort slapen ook bij de eerste levensbehoeften. Zonder slaap kun je niet, het werkt herstellend voor lichaam en geest.

Baby's tot 6 maanden kun je niet actief leren slapen, omdat een jonge baby neurologisch, fysiek en mentaal nog niet klaar is voor een slaaptraining. Wel kun je in deze periode de slaap van je baby al meer vormgeven, zodat je je baby op de goede weg helpt richting zelfstandig in slaap vallen en het slapen van langere tijd achterelkaar.

Als jullie hierbij hulp willen, zouden wij jullie hierbij handvatten, adviezen en begeleiding bij bijvoorbeeld inbakeren kunnen geven.